ГЕРБ не могат да осъдят Бойко Рашков. Юридическите лица не могат нито да бъдат обиждани, нито клеветени. Това каза в предаването „Лице в лице“ Татяна Дончева.

Повод за изявлението й стана позицията на ГЕРБ, че ще дадат вътрешния министър на съд заради твърденията му по-рано днес, че 30-40 процента от парите за АМ „Хемус“ са се насочвали към ГЕРБ.

По думите й разпитът на Рашков е част от войната между МВР и прокуратурата.

„Част е и от поредицата прояви на абсолютна професионална неграмотност от страна на ръководството на прокуратурата, което иска да затвърди вече създаденото обществено впечатление, че те не искат да разследват автомагистрала „Хемус”, движението на парите, хората, които са се облагодетелствали, защото да разпитваш длъжностни лица, при това ръководители на министерства, за свидетели на такава фаза на процеса е просто нелепо. Това е недопустимо дори в късната фаза на процеса”, отбеляза Татяна Дончева.

Тя допълни, че изясняването на истината е свързано със свидетели, за чийто разпит прокуратурата не иска да говори, не иска да направи необходимото и не иска да го използва като достоверен свидетел от първа степен.

Да разказват длъжностните лица какво са им разказали – това е несериозно разследване, каза Дончева. 

Това, което прави прокуратурата, е абсолютен бойкот на процеса, отбеляза тя. 

Според Татяна Дончева войната между МВР и прокуратурата е неизбежна:

„Тя трябва да бъде спечелена, да бъде отстранен Гешев и целият му кръг, да бъде приведена прокуратурата в една хубава, професионална кондиция, да бъдат извадени на преден план онези от прокурорите, които могат повече в занаята, от тези, които могат да придружават главния прокурор и да кимат. Прокурорската професия не допуска папагали. За кратки периоди може да бъдат снимани като борчета рани персони, но това е за кратко време”. 

В коментар на съдебната реформа тя заяви, че в момента трудно се събира мнозинство:

"Затова усилията трябва да бъдат съсредоточени върху предсрочна промяна на Висшия съдебен съвет, събиране на консенсус около сериозна парламентарна квота, която да е реформаторски настроена, и промени в Закона за съдебната власт, които да дадат предпоставките за това", обясни Дончева.

По думите й отстраняването на главния прокурор, което може да стане в рамките на няколко месеца до година, ще даде нови възможности.

Във връзка с проверката на прокуратурата заради корупционния скандал, свързан с нея, Татяна Дончева заяви, че съди Тошко Йорданов и чака да й дадат призовката за първо заседание. 

„Прокуратурата ме е разпитвала преди много месеци, каква проверка да удължи, те могат да си търсят под вола теле и десет телета, ако искат и стадо телета, фактите няма да се променят.

Въпросният Руди им казва, че нито са му предлагани пари, нито са му предлагали подкупи, нито са му предлагали каквото и да било. Какво търсите тогава, като никой нищо не им е предлагал. Аз не разполагам с пари", отбеляза Татяна Дончева.

Тя обясни, че е казала на ИТН, че е разумно да направят правителство и, че те ще спечелят като политическа партия, ако се справят с тази работа.

"Излъгала ли съм ги– не съм. Спаднаха ли за един месец с една трета като депутатски мандати? Спаднаха. Сега на кого ще се сърдят?", допълни Дончева.

Според нея прокуратурата я проверява заради съветите, които им е дала.

„Точно затова ме проверява. Аз съм отишла на този разговор, за да им дам съвети, какви 500К и не знам какви измислици”, коментира Дончева.

Тя каза още, че не се притеснява от прокуратурата. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!