„Няма нищо лично в решението за пенсиониране на проф. Кантарджиев. Няма и път назад. При достигане на пенсионна възраст е нормално да се пенсионираш, няма нищо извънредно.“

Това коментира пред „Лице в лице“ здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

"Няма път назад, въпросът е приключен. Как може пенсионирането на някой да води до протести не разбирам", добави Кацаров и каза, че проф. Ива Христова е заменила Кантарджиев по негово предложение. 

Колеги на пенсионирания проф. Тодор Кантарджиев протестираха в негова подкрепа. Според тях той е един от най-добрите специалисти и навършването на пенсионна възраст за един такъв учен не е основателна причина да бъде отстранен.

Кацаров обясни, че става дума за пенсиониране от държавна администрация и никой не спира учените да работят или лекари да правят операции. "Когато се достига пенсионна възраст, се пенсионираш от служба в администрацията."

Ревизията на пандемията - кой е виновен за високата смъртност?

Относно анализа за високата смъртност по време на пандемията здравният министър заяви, че част от проблема е това, че предишното правителство е управлявало кризата политически и предизборно.

"В основата на големия брой смъртни случа е това, затова правим анализ за последната година за високата смъртност", добави министър Кацаров. 

Трансплантациите - от чужди посолства са ни предупреждавали за фалшиви самоличности на донори и реципиенти

Относно освободеното ръководство на болница „Лозенец“ заради съмнения за финансова щета на НЗОК и незаконни трансплантации Кацаров заяви, че са получавани сигнали от посолствата на други държави за фалшиви самоличности:

„За всеки един от случаите за трансплантации на украинци, молдовци, реципиенти, донори от посолствата на други държави, са извършвани проверки и изпращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и министъра на здравеопазването –Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Никаква реакция от тези органи. Тази документация не е съхранявана. Покровителствали са този процес. Имало е превантивна бюлетина на Интерпол, да предупредят че в България се очаква процес на трафик на органи и незаконни трансплантации, това е заметено под килима, имам тези документи. Институции са покровителствали този процес“, каза още Кацаров.

Според него и трябва и да се помисли какво става с трансплантирането от трупни донори у нас:

„За цялата минала година са трансплантирани само от два трупни донора, средно годишно за последните 10-15 години са 15, средно 100 донорски ситуации искам да видя“, добавя той.

Кацаров обясни, че болници, където да се извършват трансплантации, има, но липсват донори. Освен това той заяви, че трансплантациите в болница "Лозенец" ще продължат. 

За Агенцията по вписванията

"Агенцията по вписванията е прехвърлила правата, които законът й е дал. Затова поисках правосъдният министър Янаки Стоилов да извърши проверка. Ако съображенията ми се потвърдят, ще поискам смяна на ръководството на Агенцията по вписванията."

Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по повод смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“.

Според Кацаров с отказа си да впише в регистъра промените Агенцията надвишава правомощията си по закон. Той намекна, че може и да има нещо нагласено.

"Нищо не сме сгрешили. Агенцията трябва да впише, което съм изпратил Агенцията няма право на преценка дали действам правомерно, или не. Документите са изрядни. Ако проследите хронологията, агенцията е изчакала да стартира процедурата по висването до минутата на възражението на бившите шефове. Смятам, че работата е нагласена", каза здравният министър. 

На 3 юни Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори – донорите били племеници от Украйна и Молдова, а рецепиентите „чичовци” от Оман, Израел и други държави.

На следващия ден бе назначен нов съвет на директорите на доскорошната правителствена болница, но бившият директор проф. Любомир Спасов поиска от съда спиране на регистрацията на новото ръководство на здравното заведение.