От вчера Турция нападна Европа. Границите на Стария континент са под заплаха, но не с конвенционално, а с политическо оръжие, каквото са мигрантите. Това заяви журналистът Стефан Солаков.

За „Лице в лице“ той подчерта, че президентът на Турция Реджеп Ердоган е голям политически артист, но в момента фактите го притискат, тъй като войната в Сирия е охарчила Анкара. 

Освен това смята, че всекидневното инкасиране на жертви в турската армия принуждава държавния глава да влезе в редовната му роля и да заплаши Европа.

По думите на Солаков турските анализатори смятат, че страната им има общо бъдеще с Русия и една малка инфекция няма да вкара двете държави в остър конфликт.

Именно затова журналистът е на мнение, че цялото внимание се насочва към Европа, която ще трябва да поеме цялата тежест докато Русия мълчи.

Според него погледът на Турция е съсредоточен върху Сирия, защото земята там е напоена както с кръв, така и с нефт. Солаков коментира, че това е част от планът на Ердоган Турция да се бори за старите колонии на Османската империя.

„За съжаление Европа гледа на това с учудваща пасивност, тъй като ще се наложи да плащаме отново за мигрантите“, подчерта той.

Журналистът обясни, че Русия и Турция са се разбрали да поделят Сирия, но сега споразумението е пропаднало и всяка страна гледа да вземе предимство

По-рано днес българският премиер Бойко Борисов излетя за Анкара, където ще бъде на вечеря с турския президент. Премиерът заяви, че отива на„приятелска вечеря с моя колега и приятел“ Ердоган.

„Ако е успешно, е успешно. Ако не – да си запазим поне нашето“ – така резюмира очакванията си Борисов. Той посочи и че може да сме ориентирани към Европа и САЩ, но „от другата страна ни е Азия, там порядките са малко други, имаме хубава поговорка – „Кажи му „Аго“, че да му е драго!“, изтъкна Борисов.

Според Солаков въпреки че се прави на жесток, Ердоган разбира от дипломация и ако му се каже, че Европа ще затвори границите си за всички турски тирове, армията ще върне потоците от мигранти, а Европа ще благодари на България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!