Ще се търси начин Турция и ЕС да възстановят договореностите си по линия на мигрантите, но своеобразна програма минимум е да няма натиск на българската граница. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов преди той да замине за среща с турския президент Реджеп Ердоган.

Сблъсъци на турско-гръцката граница белязаха последните дни, след като Анкара обяви, че вече не може да спира стотиците хиляди мигранти на своя територия по пътя им към Европа. Гърците спряха множеството със сила, включително сълзотворен газ и шокови гранати.

„Не можем да гледаме със злорадство как жени и деца ги размятат по границите (…) Голяма грешка е да се изкарва армия срещу тези хора. Решението е изнесен център на сигурност, който всички ние да плащаме, който да е извън територията на Европа“, подчерта Бойко Борисов.

Той отбеляза, че баталните сцени на гръцката граница е можело при друго стечение на обстоятелствата да се повторят и на входовете на България. Борисов даже се възмути, че „ние дислоцираме повече сили на другата граница – шенгенската (с Гърция – б.р.), просто е обидно за нас“.

„В един момент между нашите съседи конфликтът е налице (…) Конфликтите са бомба за бъдещето, влияят върху политиката, икономиката, туризма“, обясни министър-председателят.

Той добави, че нещата за Европа може да станат "драматични" не само заради мигрантите, но и заради грипната епидемия и коронавируса.

Той подчерта, че „днес продължаваме да имаме 0 миграция“ и отива на „приятелска вечеря с моя колега и приятел“ Ердоган, като Борисов ще олицетворява „позицията на България и тревогите на България“. Целта: „Да си свършим първо нашата работа, да си гарантираме добрите отношения и вбъдеще“. Премиерът не пропусна да отбележи, че ще има 14 телефонни разговори с регионални и световни фактори след срещата си в Анкара, за да сподели резултатите от разговора.

„Ако е успешно, е успешно. Ако не – да си запазим поне нашето“ – така резюмира очакванията си Борисов. Той посочи и че може да сме ориентирани към Европа и САЩ, но „от другата страна ни е Азия, там порядките са малко други, имаме хубава поговорка – „Кажи му „Аго“, че да му е драго!“.