"Изказванията на турския президент Реджеп Ердоган след атентата в Нова Зеландия са нормални, понеже на него му трябваше някакъв „дразнител”, за да прокара политическата си пропаганда”. Това коментира в студиото на „Лице в лице” журналистът Стефан Солаков.

При атаката загинаха 49 човека в две джамии.

След кървавото нападение над мюсюлмани Ердоган заяви, че наследниците на някогашните врагове на страната му се опитат да превърнат Истанбул в Константинопол и ще бъдат пратени в ковчези обратно, също както дядовците си. А по-рано заяви, че това е атентат срещу Турция. И това доведе до свръхнапрежение между двете страни и размяна на обиди.

Според Солаков той използва случая, понеже идват местни избори, а така може да покаже готовност за политически битки.

Журналистът отбеляза, че наистина за първи път има терорист, който използва уроците по история.

„В случая имаме внимателно обмислени снимки, които са направени от войнишки паметници в нашия регион, така че пропагандата на Ердоган не е съвсем безпочвена, той е уязвен като водач на мюсюлманите”, коментира още Солаков.

По думите му се е създало „домино” от омраза заради кървавата атака в Нова Зеландия, като посочи за пример стрелбата в холандския град Утрехт.

Солаков обясни и че според него Турция не държи толкова силно да влиза в ЕС, а ние трябва да имаме добри съседски взаимоотношения.

Вижте целия разговор във видеото.