Турция призовава света да спре исламофобския фашистки тероризъм. Това написа в „Туитър” Ибрахим Калън – говорител на турските президент Реджеп Ердоган след нападенията срещу джамии в Нова Зеландия, отнели около 50 човешки живота.

Един от извършителите разпространи манифест, в който директно посочва Турция като средище на ислямизма и нейния лидер – като предводител на „нашествениците”, които трябва със сила да бъдат прокудени от Европа. Има и призив Истанбул отново да стане Константинопол, а „Света София” да функционира като християнски храм.

"Очевидно е, че начинът на мислене на убиеца, който напада нашата страна, нашата нация и лично мен, е нещо, което се разпространява като рак в западните общества", заяви самият Ердоган в отговор. 

„Това страхливо деяние показва как антимюсюлманската реторика и омраза води до убийства. Светът трябва да скъса с мълчанието си за ислямофобската омраза. Много пъти виждаме как исламофобската реторика се превръща в извратена и смъртоносна идеология”, подчерта Калън, цитиран от Анадолската агенция.

Снимка: Reuters

Междувременно в Истанбул и Диарбекир мюсюлмани протестираха срещу агресията след петъчната молитва, съобщава "Ройтерс".