9 септември е спорна дата, защото всичко е лично. Това заяви в „Лице в лице“ поетът Николай Милчев, като даде пример със собствения си житейски път. 

„Моят дядо е бил партизанин, убит 2 месеца след 9 септември 1944 г., а от друга страна, от рода на майка ми, криеха, че техен кръстник е бил Г.М Димитров и криеха портрет на младия цар Симеон. Аз съм отраснал между две такива лични неща. Знам колко сложно и драматично е всичко това“, разказа поетът. 

Той сподели, че е прекарал половината от живота си в лоното на пропагандата, че 9 септември е най-великата дата, а останалата част – че това е най-черната дата. По-думите му трябва да се намери баланс. 

„И фактът, че и днес, толкова години след 9 септември, половината парламент напуска и не иска да чуе историята, примерно за подковата, а другата напуска, защото ѝ е непоносимо това, което ѝ се казва, говори, че на нас тепърва ни предстои да извървим дълъг път“, коментира Милчев.

Поетът посочи, че редовно ходи на протестите срещу правителството и главния прокурор. По думите му той не може да се примири с факта, че на демонстрациите се гледа като на събитие, което може да обслужи някого.

„Социлози и политолози гледат на протеста, като лекари. Разбира се, че протестът се радикализира, след като чуваме, че на него присъства само мафията. Там видях хора, които говорят, защото повече от 10 г. говорят само едни. Когато говори само един, който знае всичко – другите също искат да кажат нещо“, посочи поетът. 

Милчев беше категоричен, че нещо трябва да се случи, защото хората вече имат нетърпимост към сегашната ситуация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!