"Процесът за интеграция на ромите е навлязъл в критична фаза, защото те са превърнати в опонент на българския народ." Това коментира в студиото на „Лице в лице” експертът по национална сигурност Христо Смолянов.

По думите му финансирането отвън за интеграция не стига до самите нуждаещи се. Според него дори гетата са развъдник на тероризъм.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза по-рано днес, че в програмата са инвестирани 1 милиард лева, а резултатът е нулев.

Главният комисар на ромите Петко Асенов също подкрепи тезата, че не се знае какво се случва в ромските махали и че парите за спиране на малолетната раждаемост не отиват при засегнатите.

„Радикализацията в ромските квартали също е проблем, защото идват някакви бусове и взимат децата там, не е ясно къде ги водят и на какво ги учат”, коментира той.

Асенов коментира, че в махалите липсва полицейско присъствие, за да се следи какво се случва там.

Според работодателя Васил Василев проблемът е изцяло в политиците. Самият той има опит с работа с роми и казва, че не е имал никога проблем при изпълнението на служебните им задължения.

Той бе категоричен и че има прекрасни деца с таланти, но в повечето случаи те липсват от училище, защото са се омъжили и вече се занимават с други неща, не с образованието си.

Вижте целия разговор във видеото.