Около 1 млрд. лева е инвестирала държавата за интегриране на ромското население от 2007 до 2017 г., а резултатът е нулев. Това показват изчисленията на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Той съобщи данните по време на кръгла маса в Министерския съвет. Целта е да се обсъдят новите предложения за приобщаване на ромите с общественици и представители на гражданското общество.

Снимка: Ладислав Цветков

„Изправени сме пред сериозна заплаха за гражданския мир, ако не приемем работеща стратегия през следващите 2-3 години. Много хора питата: „Сега ли му е времето?”. Ако питате мен, закъснели сме поне с две десетилетия”, коментира той.

„Имаше много реакции, че тези правила са дискриминационни. Никой обаче не успя да посочи текст от концепцията, който показва това”, отбеляза Каракачанов.

Снимка: bTV

Дочка и Васил живеят в ромската махала в Горна Оряховица. Семейство от 15 години. Родители на две момичета и едно момче. Отглеждат и други деца на фамилията. Не помнят дали и кога са ги ваксинирали.

При подобни случаи ромските семейства ще остават без помощи от държавата. Същата мярка ще се прилага и при отказ за започване на работа и спиране на деца от училище, предвижда планът.
 
„Не смятам, че правилно и че е разумно държавата да продължава и да финансира безразборната и маргинална раждаемост и да не обръща внимание на тези, които се грижат за семействата си”, коментира Каракачанов.

Роми отказват да бъдат поставяни под общ знаменател:

„Колко ромски народни представители има? Ние въобще не участваме в дебата по отношение на решенията, които се взимат за ромската общност. Ако съберем всичката хартия, която  е изработена, ще отворим три завода за хартия, в които ще работят само цигани”, смята пък Милен Миланов.

Концепцията ще бъде внесена за разглеждане в Министерския съвет най-късно в понеделник.

Преди два месеца вицепремиерът предложи Концепция за интегриране на ромското население. Актът бе продиктуван от размириците във Войводиново.

Досега обаче тя не е приета от правителството. Очаква се в понеделник да влезе в дневния ред на МС.