Националистически съюз "Крепост Европа" от европейски крайнодесни формации беше учреден в София по идея на Български национален съюз. Вицепрезидентът на Б'ней Б'рит за Европа Соломон Бали обаче изрази възмущението си от учредяването му.

„Това е нацизъм в чист вид”, заяви в предаването „Лице лице” Бали. Той допълни, че когато нацизмът започне да става водещ, то тогава демокрацията е заплашена.

„Защо България е мястото, където тези нацисти се събират? Защо България е мястото, където те се чувстват комфортно”, попита в ефира на bTV Соломон Бали.

„Въпросната организация има навика да отбелязва рождения ден на Адолф Хитлер. Преди 10 г. те пуснаха едно огромно нацистко знаме в Пазарджик, заради което техният съпредседател беше осъден. Това показва какво правят", каза още вицепрезидентът на Б'ней Б'рит за Европа.

Той допълни, че когато желаят, нашите институции могат да се справят с подобни въпроси, но е притеснително, че напоследък се забелязва тяхната пасивност и нежеланието им да се занимават с тази тема.

„Би трябвало да накараме институциите да започнат да си вършат работата и да приложат закона”, на мнение е Бали.

Той коментира още, че в цяла Европа се забелязва възходът на неонацистките движения.

„За България може да се каже, че има специфика. В управлението ни има партии, които търсят подобни формирования за партньори. Въпросната организация постоянно взима участие в мероприятията, организирани от Ангел Джамбазки”, каза Соломон Бали.

„Създаването на страх у хората е нещото, което подобни организации правят и което смятам, че е изключителното им престъпление спрямо българския народ. Те започват да създават страхове между съседи – между хора, които ежедневно живеят заедно. Те разделят нашето общество по един начин, който впоследствие би създало трудности ние да живеем заедно. Това е изключително опасно за всички ни”, на мнение е Бали.