Българите гласуваха против статуквото и искат промяна. Около това мнение се обединиха в своя анализ на парламентарния вот социолозите Мира Радева и Кънчо Стойчев в студиото на „Лице в лице“.

„Има налице поколенчески разломи. Трябва да се следи периферния електорат. Повечето социолози се бяха концентрирали върху твърдите ядра на партиите и ниската изборна активност, затова пропуснаха да прогнозират големия вот в полза на „Има такъв народ“. Промяната също се явява с твърдо ядро от гласоподаватели“, коментира Мира Радева.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея изключително е важно, че „ксенофобският вот не намери място в парламента“.

Вотът беше против статуквото. Заедно двете големи партии не печелят 50% от гласовете и нямат и половината от местата в парламента. На практика все едно се е появила една трета голяма партия. Били сме свидетели на подобни ситуации с появата на НДСВ и ГЕРБ, като това винаги е било свързано с големи промени, отбеляза Кънчо Стойчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него няма изненади на тези избори, активността е била голяма, но това, което се е разбрало, че трябва да забравим за тези изборни списъци, които са нереални, и да се осигури възможност българите зад граница да гласуват електронно.

Въпреки това Стойчев не смята, че изборните списъци и твърденията за „мъртви души“ са оказали някакво влияние на изборния процес. Мира Радева пък се застъпи за активната регистрация като възможно решение на този проблем.

Технически е възможно да се състави правителство, но това ще е много трудно и най-вероятно работата на новият парламент ще се изчерпи с приемане на промени в изборното законодателство, след което ще се отиде към нов парламентарен вот, смята Кънчев.

Дали обаче новите избори ще дадат различен резултат обаче е неизвестно, заяви социологът и даде пример с политическата криза в Израел през последните месеци. Според Стойчев има точки, по които политическите партии трябва да постигнат консенсус "да не правят бели", като международните договори, в които България е страна или да не се нарушават финансите и да се стигне до хиперинфлация.

Мира Радева представи „по-екстравагантна гледна точка“ към сформирането на правителство. Според нея формацията на Слави Трифонов и ГЕРБ имат обща допирна точка – промяната на изборната система. Трифонов е влязъл в политиката с идеята за тотална промяна на модела и въвеждане на мажоритарни избори, дори е направил референдум за това, а ГЕРБ е единствената партия, която би се съгласила на такава промяна.

Снимка: btvnovinite.bg

По нейните думи е възможно съставяне на програмно правителство именно за промяна на изборното законодателство.

Според Стойчев правителство между „Има такъв народ“ и ГЕРБ е невъзможно, защото това означава загуба за електорат за Слави, тъй като неговите гласоподаватели са настроени срещу настоящите управляващи и искат промяна. Трифонов иска да удвои резултата си и "Има такъв народ" да стане първа политическа сила. А и при мажоритарни избори формацията му никога нямаше да има такъв резултат и сега вече той трябва да си дава сметка за това.

Вижте целия разговор във видеото.