Интересът към ваксините е слаб – едва 28% от българите изразяват намерение да се имунизират, докато над 40% категорично отказват. Това заяви в „Лице в лице“ социологът Евелина Славкова. 

Според нея конспиративните теории за препаратите срещу COVID-19 влияят изключително много на общественото мнение. 22% от анкетираните посочват, че няма да се ваксинират, защото имат опасения за безопасността. 

Хората се притесняват относно краткия срок, в който бяха пуснати на пазара препаратите и възможността да не са достатъчно тествани. 

„Има хора, които смятат, че коронавирусът не съществува или това е един обикновен грип. Такъв тип казват, че е безсмислено да се ваксинират – те или са го изкарали твърде леко, или не са се заразили, и нямат тежко болни около себе си“, каза Славкова. 

Социологът обясни, че при други проучвания за ваксините, преди избухването на епидемията от COVID-19, резултатът е показал, че около 1 млн. българи имат негативно отношение към ваксините по принцип. 

Славкова заяви, че последното им проучване е показало още, че отказващите да се имунизират все пак вярват, че ваксините ще променят ситуацията с пандемията. Според нея Полша е модел за обрат в нагласите на хората, където след пример от известни личности, поставили си ваксина, желаещите вече са повече. 

У нас обаче този процес по ваксиниране на популярни лица не е оказал влияние върху общественото мнение, най-вече заради конспиративните теории, според които те са инжектирани с витамини, а не с истинския препарат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!