Комисията по социална политика в парламента е взела решение да подкрепи двата законопроекта - за хората с уврежданията и за личната помощ, съобщи Минчо Коралски в предаването „Лице в лице” по bTV. В тях ще има значителна финансова подкрепа, особено за хората с тежки увреждания, посочи той.

„До 18 години майките на деца с получават помощ 930 лева за отглеждане на детето, самите деца от 16 до 18 години получават социална инвалидна пенсия , плюс добавката за инвалидна помощ, и това наистина отиваше към 1200 лева. Проблемът е, че като навършат 18 години тези деца, се отнемат тези 930 лева”, обясни Минчо Коралски - изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

По думите му в Закона се прави промяна, която в известна степен би трябвало да реши този проблем. „След 18 години лицата с увреждания ще получават вместо към 200 лева, както е сега – 450 лева от 1 януари 2019 г. Прави се първа стъпка за решаване на този проблем”, отбеляза още Минчо Коралски. С тези нови социални закони хората с увреждания ще се ползват и с различни видове услуги, посочи още той.

Според Минчо Коралски Агенцията за хората с увреждания ще се превърне в държавна агенция от 2021 година, но не е ясно дали тази идея ще бъде подкрепена в пленарната зала.