„Стигна се до общо решение на двете парламентарни групите на НФСБ и ВМРО, че повече така с „Атака” не може  и на практика днес се разделяме с нея в коалицията „Обединени патриоти”. Раздялата с „Атака” е вече факт”, обяви Славчо Атанасов в студиото на „Лице в лице”.

„Не е хубаво да сме орел, рак и щука и да даваме лоши послания към нашите симпатизанти и българското общество”, мотивира решението депутатът от НФСБ, който определи „коалицията като най-сложната форма в политиката”, която „ако не работи добре, партньорите си казват довиждане”.

„НФСБ и ВМРО няма да се съобразяват да търсят общи решения с „Атака”, обясни Атанасов.

Що се отнася за името „Обединени патриоти” и дали тази политическа марка ще остане в употреба, ще остане да бъде решено от „нашите адвокати и лидерите на партиите”.

Славчо Атанасов коментира и предстоящите местни избори. Той бе подкрепен като кандидат за кмет на Пловдив от ВМРО, макар да е депутат от НФСБ, но за него това не е странно, тъй като винаги е бил в патриотичното политическо пространство и е нормално партиите там да го подкрепят.

Славчо Атанасов бе кмет на Пловдив от 2007 до 2011 г., а на следващите избори загуби от кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, който спечели с много малка преднина.

„Обикновено на избори съм кмет до 1 ч. вечерта, а между 3 и 4 ч. сутринта се оказва, че вече не съм кмет. Пловдивчани имат един интересен израз: „Лягаме си със Славчо Атанасов, събуждаме се с Иван Тотев”, каза с полушеговит тон бившият градоначалник на Пловдив.

„Иван Тотев е вече толкова самоуверен, понеже зад него седи ГЕРБ, която безспорно е най-мощната партия в България, че даже си направи един филм как се фалшифицират избори”, заяви Славчо Атанасов. 

„По време на местни избори България е като бананова република", смята политикът.

Според него е показателно, че Иван Тотев печели тези мажоритарни избори с много малка разлика, докато неговите колеги във Варна и Бургас с много голям процент, което показва, че техните  личности се радват на обществена подкрепа, а не са просто партийни кандидати.

„Иван Тотев не умее да общува с гражданите и гилдиите, няма приемно време и взима решенията за управлението на града еднолично”, заяви Атанасов, според когото в Пловдив се е формирал един модел да се получават обществените поръчки само от „5-6 фирми”, а това е много лоше пример за бъдещите градоначалници.