Българския народ ще го свали в момента, в който той тръгна да прави това (да отстъпи пред Северна Македония), заяви заместник-председателят на ВМРО Александър Сиди в „Лице в лице“.

По думите му „този човек всеки ден разказва как буквално утре-вдругиден, след две седмици го вдигаме ветото за ЕС“. Сиди обаче призна, че не е чувал буквално такова изказване от премиера, но от самото начало говорел за „нов път“ с Македония.

Сиди е категоричен, че Петков е поел някакви неизвестни ангажименти към Скопие.

Според него „господин Петков е предобрил е с козунака на жена си и говори глупости по цял ден. Живее в паралелен свят.  Нищо от това, което говори премиерът Петков, не е вярно, включително и по темата „Македония“.

Относно твърденията на Петков, че руски агенти са пречели на сдобряването на Скопи и София, за да не влезе югозападната ни съседка в ЕС, заместник-председателят на ВМРО заяви, че „това, което прави премиерът - говори за позитивни новини и намеква за вдигане на ветото на България върху започването на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз, е много по-тежко от всичко, което всички останали правят“.

По думите на Сиди няма никакъв напредък в работата на историческата комисия и просто македонците са се съгласили да подпишат нещата, договорени още през 2019 г.

В нашите съседи е и вината за липсата на развитие по инфраструктурните  проекти като Коридор №8, смята заместник-председателят на ВМРО.

Според Сиди в Северна Македония безспорно има руското влияние и налагането на македонизмът от Коминтерна е показателно за това.

Но ако някой на запад говори за руско влияение в Северна Македония, трябва да излезе и да се извини за вкарване на "троянски кон" в НАТО. Нека да изкореним руското влияение и македонизмът от Северна Македония и тогава Северна Македония да влезе в Европейския съюз, каза Сиди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!