„Като гласоподавател и симпатизант на „Да България“ не мога да кажа, че съм щастлива от оттеглянето на лидер като Христо Иванов. Мисля, че той е нужен за провеждането на разговора какво парим оттук нататък. Той внася мъдрост“, каза в предаването „Лице в лице“ оперната прима Александрина Пендачанска.

„Генерално въпросът не е кой ще си тръгне, а да направим така, че да привлечем повече хора – кой ще дойде. Не трябва да се отцепваме, а да се консолидираме“, допълни тя.

Според нея изборите са били ненужни и са довели до недоверие.

„Дори и ГЕРБ имат четири мандата по-малко в сравнение с предишния парламент. Първи са, но и преди бяха първи. Имаха мнозинство с ПП-ДБ. Можеха да управляват двете формации. Сега им трябва и трети коалиционен партньор. Христо Иванов правилно я нарече пирова победа – виждам само загуби за всички“, каза още Пендачанска.

Снимка: bTV

„Правим едно и също. Няма как да очакваме различен резултат. В последните четири години в България не се създаде нищо. Не канят външните ни министри никъде. Влязохме в механизма ERM 2 (чакалнята на еврозоната – бел. ред.) преди Хърватия“, коментира Симеон Колев, журналист и бивш общински съветник от ГЕРБ.

„По-добре да направиш нещо пръв, отколкото да чакаш на опашката. Лидерите на партиите не са малки хора. Христо Иванов винаги е бил балансиран и консистентен. Той е останал по-скоро с неутрално към добро в българската политика“, добави той.

„В лично качество ми харесва решението за оставката. Трябва да има мярка. Не можеш да стоиш в шубраците и да чакаш да мине бурята“, посочи Колев.