Дружествата от групата на Българския енергиен холдинг вероятно ще обжалват глобата за злоупотреба с монополно положение на газовия пазар, наложена от ЕК. Това заяви в студиото на „Лице в лице” шефът на „Булгаргаз” Николай Павлов.

„Имаме много сериозни аргументи да обжалваме както техните твърдения, така и периода (на нарушение – б.р.) и размера на глобата”, посочи той. По думите му парите ще стоят в сметка на ЕК по време на обжалването и при успех ще бъдат върнати на дружествата.

Павлов преповтори част от тезата на управляващите след санкцията – че са били предложени всякакви варианти за излизането на „Булгаргаз” или „Булгартрансгаз” от БЕХ, но в Брюксел не е бил харесан нито един вариант. Той обаче се въздържа от това да каже в прав текст, че ЕК е искала приватизация на газопреносната инфраструктура – твърдение, което ресорният комисар категорично отрече.

Ще ни грее ли по-евтин газ след зимата?

Покачване на цените както петрола, така и на алтернативните горива мазут и газьол е в основата на исканото от „Булгаргаз” поскъпване на природния газ. Павлов изрази надежда, че заявката на дружеството ще бъде уважена от КЕВР.

Той успокои потребителите със следната прогноза: „През последните 20 дни има значително намаление на петролните продукти. Ако е такава тенденцията, през второто тримесечие ще има намаление на цената на природния газ”.

Шефът на „Булгаргаз” посочи, че топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас на практика от юли са спрели да си плащат за доставките, но сега има договореност – 12 млн. от дълговете се плащат до утре, до 11 януари се постига договореност за останалите задължения. В София плащанията вървели с известно закъснение, но там очакването било до юли задълженията да бъдат изчистени.