На започналата днес среща на върха на НАТО във Вилнюс стана ясно, че засега Украйна няма да получи официална покана за членство в Алианса. НАТО ще очертае „път на реформи“ за Украйна, за да може тя да се присъедини към Алианса, но няма да приема график за членството ѝ във военния съюз.

Това предизвика гневна реакция от страна на украинския президент Володимир Зеленски, който определи като безпрецедентна и абсурдна липсата на времева рамка.

„Изглежда, че няма готовност нито Украйна да бъде поканена в НАТО, нито да стане член на Алианса. Това означава, че се оставя времеви прозорец да се търгува членството на Украйна в НАТО в преговори с Русия“, коментира украинският президент.

„Липсата на времева рамка е в полза на Украйна – това означава, че страната още утре може да бъде поканена и да стане член на НАТО, както се случи с Финландия и Швеция. Едно от естествените условия е руските войски да бъдат изтласкани от Украйна“, коментира в предаването „Лице в лице“ бившият военен министър Велизар Шаламанов.

По думите му има два начина да приключи войната – първият е повече военна помощ за Киев, а вторият е в Русия да надделеят разума и отговорността към руските граждани и да я прекратят.

Според него Украйна веднага ще получи покана и после бързо ще бъде приета В Алианса, когато и последният руски войник напусне нейната територия.

Гледайте целия разговор във видеото!