Сдружението за модерна търговия, обединяващо най-големите търговски вериги у нас, се обяви за отпадане на зелените коридори за пазаруване на възрастните. Според организацията те са неефективни. Здравният министър Костадин Ангелов изрази учудване от тяхната позиция, тъй като въпросът е бил обсъден с техни представители и те са били съгласни за въвеждането на мярката.

„Първата заповед предизвика полемики заради ограничението възрастните хора над 65 години да могат да пазаруват само от 8:00 до 10:00 ч. След недоволството тогава имаше предложение от здравния министър за зелен коридор от 14:00 до 17:00 ч. Всички разбираме, че това е един дълъг коридор, който предполага наплив на хора в магазините веднага след 17:00 ч. Предложението на Сдружението за модерна търговия беше за един по-кратък коридор изтеглен по-рано във времето през деня“, заяви говорителят на Сдружението за модерна търговия Мирослава Иванова в „Лице в лице“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Търговските вериги много добре познават динамиката на потребителските настроения. Това масово пазаруване около 18:00 ч. вече го няма, защото много хора работят от къщи и не пътуват до офиса. В крайна сметка беше прието това решение от 13:30 до 16:30, коеото според нас не работи. Затова ние предложихме зеленият коридор да отпадне. Това е предложение, което идва от практиката и ежедневните наблюдения“, допълни Иванова.

„Истината е, че няма как да се прилага на практика заповедта за „зелените коридори“. Служителите в търговските вериги нямат законово право да изискват клиентите да се идентифицират с лични документи и да доказват възрастта си, отбеляза Иванова.

Засега не е говорено за среща по въпроса със здравния министър, но Иванова се надява аргументите на Сдружението за модерна търговия да бъдат чути

„Нашето предложение е потребителите под 65 години да освободят този коридор между 8:00 до 10:00 ч. за пазаруване на възрастните хора, но това да бъде доброволно“, каза Иванова.