Създаването на още една служба за охрана е гаранция, „че ще стане сакатлък“. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият вътрешен министър и настоящ лидер на АБВ Румен Петков.

„Това се прави от Бойко Борисов, който би трябвало да разбира от тези неща. (…) Кое от трите НСО-та ще има по-силни функции“, попита Петков.

По думите му създаването на още едно НСО е част от „постоянното громене“ на службите: „Ние деморализираме състава, защото го мотивираме с различен тип заплащане, а тези хора са възпитавани по особен начин. (…) Разпределението на ресурсите – да приемем, че някак си ще се получи. Какво казваме на външните партньори? Националната служба за охрана е отпреди 1944 година на миналия век и това е служба, която се ползваше с безспорен авторитет сред нашите партньори. (…) Утре пристига президентът на държавата X – той ли ще си пише заявка кое НСО да го охранява или тук някой ще казва?“, коментира Петков.

По случая с изтеклите снимки, за които се твърди, че са на министър-председателя, Петков посочи, че от АБВ са предложили да бъде създадена анкетна комисия, която по думите му, за пет минути е щяла да изясни обстоятелствата около скандала.

По думите на Петков министър-председателят нарушава правилата за охрана като се държи авторитарно със служителите на НСО.

„Правилата на НСО би трябвало да са задължителни за всички посетители. Когато е възприет този авторитарен подход, нещата стоят по друг начин“, добави Петков.