Политикът от АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков и енергийният министър Теменужка петкова влязоха в ожесточен, но задочен спор в ефира на bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

„Газовите ни проекти са катастрофа”, заяви Румен Петков в студиото на „Лице в лице” и показа снимки от строителната площадка за интерконектора между България и Гърция, на които се вижда, че никой не работи.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Петков цялото посещение на премиера Бойко Борисов и американския посланик Херо Мустафа е било една постановка за заблуждаване на дипломата.

„Защо търябва да използваме посланика на една уважавана държава, за да лъжем тях, разбираемо, но ще бъде временно, лъжем себе си”, заяви Петков.

„През 2009 г. президентът Първанов инициира този газопровод. От 2009 г. досега там бяха закарани 800 метра тръби за посещението на Борисов и Херо, а сега ги няма”, каза Петков.

Неговите изказвания провокираха обаждане от страна на министър Теменужка Петкова, която заяви, че иска да опровергае неговите твърдения.

„Интерконекторът между България и Гърция е изключително важен стратегически проект. Строителните дейности започнаха след приключването на дейностите по археология. В момента се извършват съответно строителни дейности по трасе от 4 километра, което се намира на територията на област Хасково”, заяви министър Петкова, която определи казаното от Петков като некоректно и въвеждащо в заблуждение българските граждани.

Румен Петков обаче не беше само критичен към енергийните проекти на правителството и похвали министър Петкова за работата ѝ по проекта за АЕЦ „Белене”.

„Много е важно да се направи стратегическата крачка с потенциалните инвеститори”, чийто списък ще излезе скоро, отбеляза Румен Петков, но добави, че „разчита да стигнат нещата до край”, защото „ако сега се спре, означава край на проекта”.

Снимка: btvnovinite.bg

Той определи предишното спиране на проекта за АЕЦ „Белене” като „предателство за националните интереси”  и заяви, че „дължи извинение на БСП за подкрепата си към Станишев” за председател на „столетницата”, защото той е виновен за тези „национални предателства”.

Бившият вътрешен министър коментира и шпионския скандал в Сърбия, както и случаят с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Изданието „Белингкат" публикува съвместно разследване с „Шпигел" и „Инсайдър", според което екип от осем офицери от руското военно разузнаване  - ГРУ са в основата на отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Петков няма нищо сигурно в тази публикация, която определи като „спекулации”, а изданията, които са го публикували, нарече пощенски кутии.

Трябва да има официални сведения от институции по този случай, смята Петков, който очаква прокуратурата да изнесе цялата информация за изследванията, които е поръчала на лаборатории в чужбина по случая с Гебрев.

Снимка: btvnovinite.bg

България няма никаква причина да пречи за постигане на споразумение между Сърбия и Косово, а твърденията на сръбски депутат за български разузнавателен център зад граница, който си е поставил такава цел, са смехотворни.

Нашето разузнаване е разбрало, че има такъв център от тези публикации, каза Петков.