Мерките, с които тези 600 хиляди небитови потребители, които са в "небрано лозе", ще бъдат компенсирани, са правилни и навременни.

Така бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира приетото решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия в размер на 110 лв. за мегаватчас.

Овчаров обаче заяви, че освен да се обърне поглед към свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй", трябва да се помисли и за тази на частните дружества като американските централи в "Марица Изток".

"КЕВР знае много добре коя е определената предвидима цена за всички потребители, за да каже кои имат свръхпечалба и тя да се отнеме, за да могат да бъдат компенсирани тези, които се намират в най-тежко положение", каза той.

Според ексминистъра кризата с газа се корени в това, че сключения преди две години договор с "Газпром" е осигурявал газ на много ниски цени, защото е бил свързан предимно с цените на борсовите пазари в Европа.

"Сега обаче, когато те са много високи, ние ще си плащаме дяволъка", заяви той.

Овчаров коментира още, че няма как дългосрочни стратегически проблеми като енергийната сигурност, климатичните промени и борбата с тях да бъдат решавани с неустойчиви решения, защото според него развитие на енергетиката само на базата на възобновяеми източници не е устойчиво решение, а атомната енергия е единственият чист източник на електроенергия.

Ексминистърът опроверга твърдението на Асен Василев, че повторното лицензиране на площадката на АЕЦ "Белене" е "невъзможно" след въведените нови изисквания и случилото се във "Фукушима".

"Не знам точно какъв експерт е Асен Василев. Няма никакъв проблем с "Фукушима". Ако искаме да имаме бъдеше като държава със стабилно електроснабдяване, нямаме друг шанс, освен изграждането на "Белене", твърди икономистът.

В края на разговора Румен Овчаров коментира и електоралните нагласи, свързани с предстоящите избори на 14 ноември.

"Това, че се връща доверието към БСП, е знак, че се връща доверието към постоянните ценности в България", смята той.

Вижте целия разговор във видеото.