След Нова година ще предложим нови форми на контрол над изпита за шофьорските курсове, обяви в предаването „Лице в лице” министърът на транспорта Росен Желязков. Не искаме формата да убие съдържанието, коментира той. 

„Няма да чакаме новия закон за движение по пътищата, за да действаме, а в рамките на настоящия ще внесем определени изменения. Още до пролетта трябва да знаем електромобилността, особено в големите градове – тротинетки и други електромобилни средства, да бъдат регламентирани – да се знае какви са правилата за движение за тях”, отбеляза още министърът на транспорта.

 

По отношение на наказанията в новия закон за движение по пътищата, той коментира, че е важно правоприлагането, а не увеличението на размера им.

,,Ние искаме общ закон, в който ясно да е разписано какво е регулирането и какво е правоприлагането. Размерът на наказанията в случая е без значение, важно е какво е правоприлагането и ефективността на прилаганото наказание. Целта е всичко да бъде регламентирано и е важно да се знае, че когато нарушителят е установен, той ще бъде наказан'', допълни той.

 

„Вътрешният министър каза, че събираемостта се е увеличила с 50% и това не е защото има повече нарушения, а защото хората вси повече и повече разбират, че санкциите са неотменими”, посочи Росен Желязков. 

По думите му санкциите трябва да бъдат съразмерни, защото те имат две функции – едната е превантивна, а другата – наказателна. Важното е да се знае, че ако нарушителят е установен, той ще бъде наказан, каза министърът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!