„Ако вървим към предсрочни избори, това означава избори месец юли – в летния период, когато никога в демократичната история на България не са правени избори“. Това каза в предаването „Лице в лице“ министърът в оставка и депутат от ГЕРБ Росен Желязков.

„Това е на фона на едни много надскачащи себе си по фантазия проекти за изменение на Изборния кодекс и то при ясното съзнание, че тези, които използваха аргумента, че една година преди избори не се правят промени в изборното законодателство в момента скъсяват сроковете дори в рамките на 3 дни, за да може да минат промените в Изборния кодекс, а това косвено говори, че всъщност се готви предсрочен вот“.

Коалицията ГЕРБ със СДС е първа политическа сила, допълни той:

„Бяхме длъжни да представим един сериозен, натоварен с експертиза и ясна политика проектокабинет, подходихме изключително сериозно. В това число, мандатът, който получи кандидатът за премиер и състава на правителството ясно показват какви са намеренията, какви са вътрешно и външнополитическите приоритети, ясното евроатлантическо отношение, ясните заявки за изпълнение на предизборната програма, която имахме възможност да представим в кампанията и с която спечелихме доверието на над 800 000 избиратели.

Така се прави в демокрацията – взема се мандата, правят се консултации и ако има възможност се представя кабинет.

Има различни подходи – единият подход беше да представим този кабинет в парламента и да видим дали ще получим при едно гласуване съответното мнозинство. Не е изключено в демократичните държави да има кабинети и на малцинството.

Преценихме след категоричния отказ на партиите, които най-близо се доближават до вижданията за вътрешнополитически и външнополитически приоритети – „Демократична България“ и „Има такъв народ“ да не се срещнат с ГЕРБ-СДС, че няма смисъл да внасяме проектокабинет при ясно заявения отказ от подкрепа. Затова даваме възможност без да се бавим на втората политическа сила да поеме ясен ангажимент и да предложи правителство още следващата седмица.

Първо трябва да преценим на база на проектокабинета и заявката за политики какви ще бъдат консултациите, дали ще бъдем поканени на такива консултации и ще вземем отношение по проектокабинета.

До този момент нямаме абсолютно никаква яснота дали към този процес ще се подходи сериозно. Единственото, което имаме на масата, е изявлението – ще видите, когато му дойде времето, или ще направим нещо, когато дойде време за това нещо. Времето е линейна величина, върви напред винаги, следващите дни ще видим дали е дошло времето за нещо и ще вземем отношение по същото това нещо.

Пред България стои изпитанието на пандемията, на световна криза, на социално-икономически предизвикателства, неща, които не търпят отлагане в международен и национален контекст. Има много въпроси, на които нашите опоненти не ни дават никакви, например външнополитическа ориентация. Никой от нашите опоненти, с изключение на формата ЕНП не са заявили каква е външнополитическата формация.

Има въпроси, които стоят – отношение към република Северна Македония, отношение към Истанбулската конвенция, темите за актуализацията на бюджета, темите за тегленето на дълг, темите за финансиране на социално-икономическите мерки, теми, свързани с политиката по доходите, теми, свързани с важните за хората въпроси – увеличението на заплатите, увеличението на пенсиите, теми, които, ако нямаме стабилно правителство, не виждам в рамките на тази година да намерят своето решение“.

Целия разговор гледайте във видеото.