Монтажът и демонтажът на коледната украса в София се оказват поредните дейности, за които някои фирми по договор получават в пъти повече пари от други според разкритията на независимия общински съветник Борис Бонев. В студиото на „Лице в лице“ той посочи конкретни примери от центъра на града, като цените отново идват като резултат от обществена поръчка,

Снимка: bTV

В Район „Средец“ по договор се полагат 172 лв. за сваляне на т.нар светеща завеса, докато избраният да направи същото в „Оборище“ трябва да получи 854 лв. Светещите гирлянди на уличните лампи са стрували съответно около 16 и около 140 лв. на метър, а един брой светещ елемент – 16 лв. срещу 421 лв.

Снимка: bTV

В ефира на bTV се включи зам.-кметът Кристиан Кръстев, който подчерта, че са били делегирани средства на двата района, за да могат да възложат дейностите по украсата не на завишените цените от договора, а по-евтино.

„Вие сте направили обществена поръчка, която допуска такива разлики в цените“, упрекна го Бонев. Според него „само случайността“, че в момента общината не може да си плати сметките за ток е причината милионите по обществената поръчка да не са отишли в изпълнителите.

Снимка: bTV

Той отбеляза, че процедурата е била така направена, че в своя лот единствено фирмата със завишените цени да бъде допусната до отваряне на ценовите оферти и така никой друг не може да обжалва.