МВР, ДАНС, антикорупционната комисия, прокуратурата и финансовата инспекция проверяват обществената поръчка за уличното осветление в София.

От „Спаси София“ изчисляват, че цените са в пъти по-високи от пазарните. Една от фирмите определи обвиненията като манипулация.

В разследването на „Спаси София“ и Борис Бонев се твърди, че базовата улична лампа по цени на две различни фирми от едната страна на улицата струва над 5700 лева, а от другата - над 1500.

Ние имаме нашите съмнения, но разследващите органи трябва да установят какво е довело до всички тези „случайности“, бих ги нарекъл, в тази обществена поръчка“, казва Бонев.

От фирма „ЛОГ-Сиберия“ казаха за bTV, че цената за улична лампа от 5000 лева не се отнася за поставяне на лампа, а за изграждане на стълб, осветително тяло, а в цената се включва трудът на инженерите, както и строителната техника.

Според зам.-кмета Кристиян Кръстев „дяволът е в детайлите“ и т.нар. „по-скъпа“ фирма е дала по-високи цени за изграждането на осветление, а „по-евтина“ – за поддръжка.

В детайлите на анексите пише, че с намалени цени поддръжката за една натриева лампа на едната фирма струва 5,73 лева без ДДС на месец.

В анекса с другата фирма тарифата за експлоатация е намалена до 4,52 лв. и 4,95 без ДДС за южните зони.

Двойна разлика има и при цените за строителство и материали.

Ценообразуването е при различна часова ставка - при „ЛОГ-Сиберия“ е 40лв, а при конкурента тарифата е 7,32 лв. на час.
От „ЛОГ-Сиберия“ казаха за bTV, че твърденията на общинаря са манипулативни.

„Цитираните 40 лв. на час се дължат единствено и само, ако бъдат възложени непредвидени по този договор дейности, които не са включени в ценовото предложение“, казват от фирмата.

Срокът на поръчката е 4 години и е за 73 600 000 лева без ДДС.

Досега са платени 6,6 млн. лева.