За затваряне на мини не се говори в териториалните планове. Това каза в предаването „Лице в лице“ депутатът от „Продължаваме промяната“ и зам.-председател на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски.

„Днес МС прие териториалните планове, които ще бъдат подадени към ЕК за разглеждане. По време на тяхното разглеждани също могат да настъпят промени, които да бъдат отразени и съобразени с исканията на миньорите“, обясни той.

Зам.-председателят на Комисията по енергетика посочи също така, че ще бъде формирано Държавно дружество за конверсия, което ще възстановява терените около градовете с въглищни централи. Той допълни, че ако териториалните планове бъдат одобрени от ЕК, дружеството-концесионер – „Мини Марица-изток“ , ще получи финансиране, за да възстанови територията, нарушена от въгледобива.

„За затваряне на мини не се говори в тези териториални планове. Възстановяването на терени трябва да става поетапно в годините, в които се използва находището“, каза още той.

Радослав Рибарски е категоричен, че към момента АЕЦ „Козлодуй“ и останалите мощности се справят с търсенето на електричество. Според него целта на правителството е да запази енергийната сигурност в България, но призна също така, че енергийната ни система трудно би издържала в момента без тецовете. Идеята обаче била те да бъдат заместени с други мощности.

„Фирмите, които се сочат като спонсори на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, не са такива и това може да се провери лесно. Това беше една атака срещу инвеститорите, които Стара Загора очаква отдавна. Става дума за големи работодатели в района, които са споделили своите инвестиционни намерения. Те обаче получиха политически отпор, което според мен е недопустимо“, каза още депутатът от „Продължаваме промяната“.