„Не ни занимавайте с призиви за коалиция между ГЕРБ и „Демократична България“. Това е било посланието на писмото на евродепутата Радан Кънев към ЕНП, сподели самият той в предаването „Лице в лице“.

„Обърнах се към колегите от ЕНП с едно доста пространно писмо. Анализ на това, което се случи на изборите. Анализ на това, че в България ГЕРБ се превърна в синоним на корумпирано управление. И съответно в момента няма вариант за мнозинство, което да е ръководено от ГЕРБ в българския парламент. И с една настойчива молба към колегите да не занимават нас и българското обществено мнение с призиви за коалиция между ГЕРБ и Демократична България“, разказа Кънев.

„Ние сме постигнали един много силен резултат, който в не малка степен се дължи на това, че сме заявили една много ясна позиция, че няма да участваме в мнозинство на ГЕРБ, че няма да участваме в правителство с ГЕРБ под никаква форма“, добави той.

Радан Кънев се обърна с критика и към Томислав Дончев, който не внесе Плана за възстановяване и устойчивост с аргумента, че следващото правителство следва да реши дали да го внесе в този му вид или да направи промени.

Според Кънев подобен ход е „несериозен“ и „безотговорен“, а последствията могат да са пагубни с оглед на крайния срок, който поставя Брюксел – 30 април.

„Ако представим Плана за възстановяване и устойчивост след 30 април, почти сигурно е, че няма да получим никакви пари в края на тази година, когато следва да бъдат получени първите траншове. (…) Конкуренцията за възвръщане на частен капитал ще бъде безвъзвратно пропиляна“, посочи евродепутатът от „Демократична България“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!