„Декларирал съм всичките си имоти. Нямам нищо, придобито след 2007 г., когато влязох в политиката. Имам половин апартамент заедно с брат ми, купен преди години с наследство от баща ми, както и един апартамент, купен заедно със съпругата ми, който още изплащам. Нямам тераси, мезонети, нито сделка, която да е на данъчна оценка. Всичко, което съм подписал, е на реална цена”.

Това заяви в предаването „Лице в лице” водачът на евролистата на „Демократична България” Радан Кънев във връзка с „Апартаментгейт”. По думите му „Демократична България” не участва в тази компроматна кампания между БСП и ГЕРБ, които „буквално се замерват с компромати”.

„При нас има два вида хора – едните, които не са били във властта, и другите, които сме били в нея и сме излезли по-бедни, отколкото сме влезли. Поради тази причина не могат да ни хванат в тази гнусотия, която се случва в момента”, коментира Кънев.

Правосъдието – родното и европейското

„Българските граждани чакат правосъдие от Европа. Хората имат прекомерни очаквания от европейската прокуратура и се надяват, че тя ще може да разследва всичко в България, което не е точно така”, заяви още Радан Кънев.

Според него темата за европейското правосъдие е може би най-важната за процеса на консолидация, за единственото и силата на Европейския съюз.

„Който и да отиде в Брюксел като евродепутат, ако иска да отговори на очакванията на българите, трябва активно и неуморно да работи за това да има по-силно европейско правосъдие. Без съмнение това ще е моята роля в Европарламента”, каза Кънев.

„Търсят се всички възможни начини да се изхитрее и българските евродепутати защитават хитреенето. Ще имаме много да работим за това да променим ганьовския стил на правене на политика”, допълни той.

Сделката за „ЧЕЗ България” – неизвестните

„ВТБ е ключовият играч на трите мегаскандала в последните 10 г. – КТБ, БТК и „Булгартабак”. Това очевидно е банка, която в българския бизнес играе една сенчеста игра”, на мнение е Радан Кънев.

По думите му „Еврохолд” очевидно няма опит.

„Цялата държава скочи срещу Гинка Върбакова, която все пак е в енергетиката, а „Еврохолд” няма нищо общо с нея. Защо никой не скочи?”, попита Радан Кънев.

Контролът върху съдебната система

„Целият закон за КПКОНПИ е упражнение по излишна бюрокрация. Трябва да има закон, но да създаваме допълнителни бюрократични структури, които да вършат работата на НАП и прокуратурата, е излишно. Дали доходите отговарят на имуществото е работа на НАП и там работят истинските професионалисти. Дали има извършено корупционно престъпление е работа на прокуратурата. КПКОНПИ се превърна в една структура за тормоз на бизнеса - за съжаление поредната”, смята Радан Кънев.

„Настроенията сред малкия и средния бизнес към властта са унищожителни - усещането за ежедневен рекет, за тотален тормоз и опит партийното да замести администрацията и да се извършва рекет върху бизнеса. Моята задача е да не допусна този гняв да прелее гласове на антиевропейската БСП”, заяви Кънев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!