Евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев изпрати тази сряда писмо до Европейската народна партия, в което призовава европейската десница да не бъде пасивна по отношение на събитията в България.

„Това, за което събрахме подписи и това, за което призовавам, е открит дебат в пленарната зала на ЕП. Разумното за ЕНП е да го подкрепи. Защото иначе ще остане в изолация и преди всичко ценностите на европейската десница ще изглеждат неискрени и фалшиви в очите на българските граждани“, заяви Кънев в „Лице в лице“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Най-важното нещо, което каза Туск днес, е „Имаме нужда от повече информация какво се случва в България“, каза евродепутатът, според когото колегата му Александър Йорданов не е прав в изявлението си, че на днешното си заседание ЕНП е подкрепила ГЕРБ.

„Не е тайна, че ЕНП от 14 години подкрепя ГЕРБ. Политическа подкрепа за ГЕРБ е защото дават най-голяма бройка (депутати). Това е ясно. То е цинично. То носи големи негативи на ЕНП в България в момента, но това е партийнополитически въпрос“, каза Кънев.

„Какво ще се случи на изборите в България, дали ще са редовни или предсрочни, това са стриктно вътрешнополитически въпроси. Към тях ЕС и европейските институции нямат отношение и неслучайно не са взимали отношение към предизборната кампания в някоя държава. Какво обаче с е случва с правосъдието в една държава, дали то е независимо, дали прокуратурата има някаква форма на обществен контрол, дали тя злоупотребява със своите правомощия, има ли достъп българският гражданин до свободни медии – всичко това е европейски въпрос. Защото влизайки в ЕС, всяка една държава дава на своите граждани неотменими права, гарантирани от договорите за функциониране на Съюза“, каза евродепутатът.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него с изказването си, че „мафията иска да свали правителството“, премиерът Борисов въвежда в заблуждение за характера на протеста, защото „никой не може да обвини симпатизантите на Демократична България, които са с хиляди на площада, че са хора на Божков“.

Вижте повече във видеото.