Говоренето за обща история на България и Северна Македония от страна на премиера Зоран Заев е добра стъпка, но тя е следствие от ситуацията в момента и е закъсняла, защото обществото в бившата югорепублика отдавна е трябвало да бъде подготвено за промяна в отношението към нашата страна. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ проф. Кирил Топалов от Комисията за историческите и образователните въпроси.

Той отбеляза, че политическата и медийната среда в западната ни съседка са настроени изключително негативно, но освен това „в голяма степен доста промито е и съзнанието в човешките нагласи“.

„Виждате какви заплахи се сипят по него (по Заев – б.р.). (...) Нашата комисия преди 2 години и половина постави въпроса, че в техните учебници е крайно време да се промени отношението към България. В учебника им по история за VI клас в урока за българите пише, че „бугарите са номадско племе, което се занимава с грабителство, по произход са турци, татари и монголи. Това са 6 негативни определения. С тези определения растат поколения в Македония. Тези нагласи много трудно могат да се променят“, посочи проф. Топалов.

Вижте още във видеото!