България е на път да затвори една срамна 12-годишна страница в своята съвременна история. Ясно е, че режимът на Борисов беше драстично отклонение от всички норми, дори за българските такива, които са малко под най-ниското ниво за Европа. Това каза в предаването "Лице в лице" проф. Иво Христов.

По думите му това, което в момента се случва, е един дълъг процес на трансформация на системата от един авторитарен режим, какъвто ние имахме, към един неясен, нов режим на управление.

Нас ни чака дълъг процес от италиански тип правителства, смяна на нестабилни парламенти и т.н., допълни той.

Според него обикновено една система така се калибрира в ново качество.

„Управлението на Радев през служебните правителства е доста по-различно от управлението на Борисов. Ние знаем само 1/10 част от това, което се е случило за тези 12 години. Проблемът не е само в дивата корупция, абсолютният произвол и незачитане на закона. Сега много плачат за Конституцията и нейното нарушаване. Бившият премиер не стъпи последните 3 години в парламента, има такива блюстители на конституционния регламент. Пълно презрение към конституционния ред, концентрация на властта, която беше абсолютно безалтернативна, медийно поддържана от клакьори от всякакъв вид и характер, финансово обгрижвана, включително и от Европа”, каза проф. Христов.

На въпроса сгреши ли Румен Радев като каза, че Крим е руски, професор Христов заяви: "Това все едно да сгрешите дали луната се намира над земята, обикновено е така до доказване на противното. Европа е дама с понижена социална отговорност, така че тя е казала всичко и е признала различни неща”.

По думите му това не може да бъде проблем за външната ни политика.

Гледайте цялото интервю във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!