"Брикел" сключи договор за продажба на акции на американска компания, която ще ни преведе през този преход. В понеделник-вторник ще бъде оповестена повече информация. Това каза в предаването „Лице в лице“ Янилин Павлов, изпълнителен директор на „Брикел“ ЕАД.

По думите му, ако спрат „Брикел“, няколко града ще останат без отопление – Гълъблово, Сливен, Бобов дол, Русе.

Павлов каза, че те трябва да си търсят алтернативи и че е пуснал писма, за да ги предупреди.

„Няколко града ще останат без топлина на фона на кризата в момента. Вчера ЕК разреши отваряне на ред топлоцентрали на въглища, които дори не спазват екологичните норми, ние да затваряме, не виждам къде е логиката“, коментира Янилин Павлов.

Той отказа да отговори на въпроса кой е собственик на предприятието.

Отрече, да са възпрепятствали министърът на околната среда и водите Борислав Сандов да влезе на територията на предприятието.

„Днес разпространих едно клипче, в което е видно как Сандов идва на портала и за 40 секунди е на територията на „Брикел“. Помолен е от служителката да се качи в административната сграда, той отказва да се качи и казва, че ще изчака в колата. Излиза и сам тръгва към съоръженията на „Брикел“, без охрана“, заяви Янилин Павлов.

По думите му министърът е помолен да се върне там, където е влезнал и да изчака лице, което да го придружи до нещата, които иска да види.

„Аз като му предложих да го разведа, той отказа и извика полиция“, допълни Павлов.

Не видях на някой да му е станало лошо, бях през цялото време с тях, отвърна директорът на „Брикел“ на твърденията, че на част от хората в делегацията на премиера Петков им е прилошало по време на посещението им в „Брикел“.

„Цитираха едни моментни стойности от станцията, които са некоректни и аз моля да оповестят проверките“, допълни той.

По думите му „Брикел“ замърсява локално и се получава запрашаване. Ние сме взели мерки, с които да го предотвратим. Но това, че е недобре изглеждащо предприятие, не следва да бъде затворено“, каза още директорът му.

Според него „Брикел“ е в нормите, които са им поставени за замърсяване.

Ще слагаме обезпрашителни системи и допълнителни системи, които да оберат този прах, който се генерира, допълни той.