Призовавам за строг контрол, но да не се затваря достъпът на туристи от Сърбия, Северна Македония, Израел и Турция. Това заяви в „Лице в лице“ министърът на туризма Христо Проданов и добави, че от тези страни за следващите месеци са направени над 100 хил. резервации.

По думите му първоначално въпросните страни са били вкарани в черен списък от здравните власти, а това е щяло да приключи зимния сезон преждевременно. Той обясни, че е провел разговор със здравния министър Асена Сербезова, след който е имало промяна на заповедта. 

„Нека туристите, влизайки у нас да имат сертификат и валиден PCR тест. Тогава не трябва да има пречка да се допускат тези хора. Тези мерки важат за всички граждани на ЕС. Битката е здравната система да издържи, за да има къде да се приемат болните“, допълни Проданов. 

Ресорният министър коментира, че засега сезонът върви добре. Според него той и ще приключи така, ако няма извънредна ситуация, свързана с пандемията. Очакванията този сезон да бъде значително по-добър от предишния.

Проданов посочи, че едно евентуално ограничаване сега може да доведе до дългосрочни последствия, защото страната ни е инвестирала много пари в реклама във въпросните държави, за да привлече туристи.

Той каза още, че предстои създаването на гаранционен фонд, който ще помага на българите в чужбина да се прибират у нас по-лесно при проблеми по време на екскурзии. Работи се и върху компенсации за туристическия бранш, които да стигнат до бизнеса още през март. 

По думите му се работи още върху развитието на къмпинговия и круизния туризъм.