„Крехката къщичка се крепи. Шегувах се, че ако в началото тя беше дървена, сега стана сламена. Тя ще продължи да изглежда нестабилна“, коментира в „Лице в лице“ Велислава Попова, главен редактор на „Дневник“.

Според нея двете цели пред „сглобката“ са членството в Шенген и приемането на еврото.

„Заложеният проблем е, че няма споразумение и яснота около назначаването на министрите. Реформите, които трябва да се случат, и промените в регулаторите, за които говорим от две години, не се случват. Дори нямаме информация стартира ли процедура за новата Антикорупционна комисия. Не виждаме реформа. Виждаме по същия начин използване на прокуратурата“, посочи тя.

Снимка: bTV

„Проблемът е, че не говорим за визия, а се примиряваме с по-малкото зло. Цикленето ще продължи. Сега виждате, че Столичният общински съвет не може да избере председател, кметът не сформира екип, започва да бъде атакуван за решения. Това е ново хабене на енергията. Ако противопоставянето е насочено към твърдите ядра, то не допринася за коалиционната култура“, добави Велислава Попова.

Снимка: bTV

„Понякога е по-добре правителството да не постига нищо, от това да постига нещо в грешната посока. Това, което правителството дава, е че няма да се направят грешни маневри или стратегически грешки, които да отекват с години. Всичко положително е добре дошло. Минимумът е да не става по-лошо. Мнозинството беше сглобено в тази рамка“, обясни политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Ако самото правителство и партиите в него демонстрират обединение, добър диалог и единомислие, то тогава техните собствени избиратели ще подложат цялата конструкция на съмнение. Техните избиратели искат да се мразят и да се карат ежедневно. Така изглежда, че не са станали еднородна смес, защото техните избиратели не се чувстват като еднородна смес. Ако от сутрин до вечер Кирил Петков и Бойко Борисов ни заливат как добре работят и се стиковат, то собствените им избиратели ще се усъмнят“, допълни той.

Снимка: bTV

„Към момента нищо не са свършили, но са закрепили положението. Ако не сме доволни от настоящото, трябва да знаем, че може и да по-зле“, каза още доц. Стойчев.