Полицаите са пред протест. В писмо на синдикалната организация на служителите в МВР до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски те настояват за преговори за повишаване на основните трудови възнаграждения на всички служители на МВР във връзка с финансовата криза в резултат на пандемията от COVID-19. 

Протестът на полицаите може да започне още другата седмица, нямаме много време да изчакваме, пред бюджета да бъде внесен в парламента, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов в „Лице в лице“.

Снимка: btvnovinite.bg

Официални преговори за увеличение на заплатите на служителите на МВР не са започнали, заяви Попов, който отбеляза, че има предистория и че от началото на пандемията колегите му поемат по-голямо натоварване, но се справят много добре, в същото време обаче се увеличават заплатите на 34 административни структури, а МВР не е включено.

„В колегите се оформя едно усещане за недооцененост“, подчерта председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР и отбеляза, че „вчера НСТС се занимаваше с разширяването на списъка с увеличаване на заплатите по сектори“.

„Стартовата заплата на полицай или пожарникар на ниско ниво е 960 лева плюс 120 порцион. Настояваме за ръст на заплатите с между 30 и 40%“, подчерта той.

Попов направи оценка и на работата на полицаите по време на протестите и използването на сила срещу демонстрантите: „Много бити (протестиращи) е силно казано, да не говорим, че е твърде относително това много, дали са много зависи от ситуацията. Нашата оценка като синдикат е, че по време на протестите колегите като цяло си свършиха перфектно работата“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Законът позволява и дори задължава служителите на реда да използват сила или помощни средства при определени условия. Те са много точно разписани в Закона за МВР, кога полицаят може да ги използва. Ако превиши правомощията си, носи дисциплинарна и наказателна отговорност в зависимост от това дали извършеното от него е престъпление. Също както и хора претендират, аз не твърдя, че всички претенции са неоснователни, че срещу тях е упражнено насилие необосновано от служители на МВР, освен да се оплачат имат право да потърсят правата си в съда. Ние сме правова държава“, заяви Попов. 

Председателят на синдикалната федерация на служителите в МВР отказа да коментира гафа на ГДБОП, при който барети нахлуха на грешен адрес и са стресирали младо семейство, защото „не е в час с казуса“. Що се отнася до поведението на спецполицаите към обитателите на жилището, които са били обиждани и бити, Попов заяви, че това е много специфична тема и зависи какви са били предполагаемите престъпници, които трябвало да бъдат задържани. 

Снимка: btvnovinite.bg

Заболели от коронавирус и карантинирани служители на МВР има, но синдикатът няма точна статистика за техния брой. 

Честата смяна на вътрешни министри не пречи на работа на полицаите, защото всички титуляри във ведомството са от сектора, каза Попов.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!