Дебат за битката с корупцията, за реда, реформите и морала в политиката с Ивайло Мирчев - кандидат от "Демократична България – обединение" и Александър Сиди - кандидат от ВМРО.

И двамата се обединиха около тезата, че моралът в политиката се показва чрез дела, не чрез думи. Това беше и единствената точка, по която бяха на едно мнение.

Говори ли се за корупция у нас?

Последва спор за корупцията, за която според Мирчев не се говори много.

Снимка: bTV

„Защо не питаме къде изчезват 10 милиарда от българската  икономика, 3 млрд. - в "Tурски поток", 4 млрд. - в магистрали. Чекмеджета, кюлчета и банкноти - никой не говори за това“, коментира той.

Според Сиди едно от нещата, които биха преборили корупцията, е електронното правителство и потърси дълга ни там.

Снимка: bTV

„Милиарди в електронно правителство наливаме, там е нашият дълг, това може да спре корупцията. Трябва в 45-ото НС да се преборим за електронно правителство“, каза той.

Според кандидата от "Демократична България – обединение" над 2 млрд. лева са били похарчени за електронно правителство от Томислав Дончев, който е абдикирал.

Мирчев спомена и АМ „Хемус“, като обясни, че и там се давали повече пари, отколкото трябвало.

„Всички магистрали трябва да ги има, но досега трябваше да я има, „Хемус“ - не може да струва 4 млрд. лв. В равнина се строи и остава да се построи една част, тя не струва 4 млрд. Около половината потъват в нечии джобове“, добави Мирчев.

Александър Сиди от ВМРО пък нарече „дразнещо“ елитарното отношение на „Демократична България“ по всички теми и предложи да не се превръщат в експерти по всичко.

„Не знам за цената на автомагистрала „Хемус“. Не разбирам елитарното отношение на „Демократична България“, които са специалисти по всичко. Елитарно усещане има при тях, че винаги са прави, но не разбирам това“, коментира кандидатът на ВМРО.

Пенсиите и увеличението – до кои страни сме по-близо?

Според Александър Сиди е гордост, че има увеличение на минималната пенсия почти двойно – 300 лева. Той смята, че с разчети може да достигнем средна пенсия – 700 лв.

„Ние направихме минималната пенсия 300 лева, не е достатъчно, но я увеличихме, залагаме увеличение на доходите на възрастните хора“, обясни той.

Мирчев нарече това приказка и поясни, че сме започвали заедно с Румъния тази реформа, а сега съседката ни е по-близо до Португалия, докато нас ни сравняват със Сърбия.

"Румъния е пред България, а стартирахме с тях, гонят Португалия, а България се сравнява със Сърбия. Всички големи инвеститори заобикалят България освен това“, добави той.

Какви са целите?

„Доходи, семейство, сигурност са нашите приоритети, по-сигурен живот за всички“, обобщи Александър Сиди.

"Радикална модернизация, дигитализация, намаляване на административната тежест със 70% - приоритетите на „Демократична България“, заключи Ивайло Мирчев.

Вижте целия дебат във видеото.