Със старта на предизборната кампания за вота 2 в 1 на 9 юни в предаването „Лице в лице“ на bTV започнаха дебати между представители на политическите формации, които са се регистрирали за изборите.

Регламентът за провеждане на тези разговори е изработен от bTV и е предоставен на партиите.

В студиото на предаването тази вечер сблъсъкът е между Георги Кадиев, кандидат за депутат от „Солидарна България“, и Никола Янков, кандидат за депутат от „Синя България“.

Двамата се икономисти и спориха за икономиката на страната, енергетиката и влизането в еврозоната.

„За еврото можем да кажем, че не сме готови, че с инфлацията не се справяме. Ние направихме един модел как намалява инфлацията в България и кога ще стигнем до критерия“, обяви Кадиев.

Снимка: btvnovinite.bg

По споменатия от него модел в момента страната ни е 3% над прага и ще ни трябва поне още една година, за да изпълним критерия за ниво на инфлацията в еврозоната.

„Има илюзорни очаквания, че ще ни пуснат по милост, с политическо решение. Истината е, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и Съветът на министрите никога не са правили това нещо, няма да го направят и сега“, прогнозира представителят на „Солидарна България“.

Според него проблемът не е в това дали изпълняваме критериите за еврозоната, а дали въобще трябва да влизаме в нея. Той лично не вижда ползи.

„Управителят на БНБ Димитър Радев каза тази сутрин, че България е абсолютно готова да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. банките са готови и той го потвърди“, напомни Никола Янков.

Снимка: btvnovinite.bg

По негово мнение България е била готова да приеме еврото още през 2007 г. при присъединяването към Европейския съюз.

„Тогава мислихме, че еврото ще е факт в България от 2010 г.-2012 г. Спомням си, че Симеон Дянков (финансовият министър в първия кабинет на Бойко Борисов) каза, че това е политически приоритет за първото правителство на ГЕРБ. После Борисов започна да се ослушва, започна да отлага 7-8 години този процес. След публичен натиск през 2018 г. България най-накрая подаде заявление за присъединяваме към ERMII и имахме пътна карта заедно с Хърватия да влезем на 1 януари 2023 г.“, каза представителят на „Синя България“.

По думите му страната ни не е влязла в еврозоната от 2023 г. след еднолично решение на Асен Василев, когато е бил служебен министър на финансите.

Какво още коментираха Георги Кадиев и Никола Янков – гладейте във видеото!