Правната комисия в НС прие отпадане на машинното гласуване за местните избори на първо четене. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ в „Лице в лице”.

Тя обясни, че то ще функционира за президентските и евроизборите.

Атанасова бе категорична, че внесеното предложение е на базата на доклада на ЦИК, в който са отчетени много места, където ще има балотаж и няколко избора по своя вид – за кмет на голяма община, на район, на кметства, за общински съветници и това предизвиква сложности.

Според нея няма умишлени действия в  забавянето на процеса по използване на машинното гласуване. ЦИК беше сформирана през тази година, преди провеждане на евроизборите и достатъчно на време, за да  се обучат хората, уточни тя.

„Факт е, че данъкоплатците, всички ние, платихме 7 млн. за изминалите евроизбори и за съжаление машинно са гласували само 150 хиляди български граждани. Очевидно и изводът, който ЦИК е направила в доклада, че е много минимален интересът за гласуването с машини. При 3 хиляди машини, 70% са отказали да гласуват с тях. Ако водеща е цената, при 6 хиляди машини, ще се дадат 20 милиона лева, само за машините, паралелно с това има и хартиени бюлетини”, обясни Десислава Атанасова.

Вижте още във видеото.