Във връзка с изказване на Христо Иванов, от прокуратурата поискаха право на отговор. Публикуваме позицията на прокуратурата, изпратена от Веселин Иванов, директор на Дирекция „Публични комуникации” на Прокуратурата на Република България:

На 16 юли 2020 г. при посещение в град Шивачево във връзка с провеждана специализирана операция по противодействие на т.нар. битова престъпност, главният прокурор Иван Гешев не е бил заснет от служител на Дирекция „Публична комуникация” да разговаря с жертва на престъпление, в това число „възрастна жена, обект на сексуално престъпление”, каквито лъжливи внушения отправя Христо Любомиров Иванов. Такава среща изобщо не е провеждана.

От публикуваното в официалния канал на прокуратурата в YouTube кратко видео е видно, че главният прокурор разговаря с жители на гр. Шивачево, пред които изразява съжаление за извършено в града тежко престъпление, както и за предприетите действия по неговото разкриване и за недопускане на подобен вид криминални деяния в бъдеще.

Това става ясно и от прессъобщение, което е разпространено до медиите на 16 юли 2020 г., като същото, заедно с видеото, са публикувани и на интернет страницата на прокуратурата.
Никъде в профила на главния прокурор в социалната мрежа Twitter не е посочвано, че Иван Гешев е разговарял с жертвата на престъпление.

Въпреки тези напълно достъпни и лесно проверими факти, в свое интервю на 23 юли 2020 г. в предаването „Лице в лице” на телевизия bTV Христо Любомиров Иванов целенасочено въвежда в заблуждение водещата и аудиторията, като с изявленията си в качеството на партиен лидер същият оказва политически натиск върху независимостта на прокуратурата, уронва престижа на съдебната власт и накърнява конституционно установения ред за разделение на властите.

Дирекция „Публична комуникация” призовава Христо Любомиров Иванов, председател на политическата партия, да поднесе извиненията си за поредните му неверни и обидни твърдения, отправени по адрес на Прокуратурата на Република България.