Русия постигна за часове част от целите си – обяви, че спира газа за България, а това предизвика политически тайфун у нас. Вместо обединение, всеки е срещу всеки - Нинова срещу президента Радев, той срещу правителството, правителството срещу него.

В спор за това как ще се отразят спрените доставки на страната ни влязоха политологът Слави Василев и социологът доц. Петър Чолаков. 

България не е в състояние да се защити икономически, смята  Василев.

Социологът доц. Чолаков обаче заяви, че дори и да плащаме по-висока цена за газ от други източници, „си струва, ако защитим достойнството си“.

Той предрече и скоро да има предсрочни избори.

„Министър Василев казва как България има алтернативни. Източници за внасяне на втечнен газ, но всеки експерт ще ви каже, че това не е устойчиво във времето. Може да внесеш втечнен газ за определен период от време, но това не е в състояние да замени другия. Той говореше и за нормален газ, който идва през Азербайджан. Обаче имаме определена квота. Тази квота е 1 милион кубически метра. В никакъв случай това не е достатъчно“, коментира Слави Василев.

Според доц. Чолаков днешният ден е повратна точка.

„Защото въпреки че имаше остри реплики, които се разменяха между двете страни на „Дондуков“ между Президентството и Министерски съвет, днес вече разводът е факт с това изказване, което чухме. Господин Асен Василев нарече позорно изказването на президента Радев“, коментира той.

Вижте още във видеото.