По 2/3 от обсъжданите мерки за ограничаване на икономическите последици от COVID-19 е постигнато съгласие между държавата, бизнеса и синдикатите. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в „Лице в лице“ минути след края на онлайн заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. 

Той даде пример с компенсациите за непреки разходи на въглеродните емисии, като неотложна мярка за подпомагане на индустрията в условията на криза. 

„Тези 30 млн. лв., които ги чакаме да влязат на второ четене в парламента, законопроектът увисна във въздуха, защото нямаше съгласие от управляващата партия – остана на трупчета. Сега се дава съгласие от Министерството на икономиката и Министерството на околната среда и водите“, уточни Димитров. 

По още една важна тема е постигнато съгласие между синдикати и бизнес – минималното обезщетение за безработица.  Управлението обаче, все още не са дали зелена светлина. Очаква се края на май да има позиция и на Министерството на финансите. 

„Ние се разбрахме да търсим приложение на общия принцип – бизнесът не е много склонен да отидем на 17 лв. директно от сегашните 9 лв. на ден. Това е нашето предложение или 60% от сегашната минимална заплата. Бизнесът е съгласен на 60%“, каза президентът на КНСБ. 

По думите му, ако предложението влезе в сила няма да има максимално и минимално обезщетение за безработица, а спрямо осигурителния си доход всеки служител да получава 60% от сумата за обезщетение. 

Обсъждан е отпускът за родителите. Бизнесът е одобрил предложението на синдикатите – да има допълнителен 20-дневен годишен отпуск за 2020 г. за родители, които са изчерпали отпуската си и имат дете до 14 г. „Чакаме финансовия министър да каже „Да“, социалният министър е съгласна“, допълни Димитров. 

Обсъждан е и вариант за сектор Туризъм да има по-голяма финансова подкрепа по схемата „60/40“.