Не трябва да има никакви притеснения от това, че държавата влиза на пазара на горивата. Това ще създаде по-голяма конкуренция, която ще бъде в интерес на потребителите и бизнеса.

Това каза в предаването „Лице в лице“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите й това е „изключително добра идея“ и реализацията й ще има само положителен ефект.

„Това, че държавата влиза на пазара на горивата няма нищо изненадващо. И съгласно българското, и съгласно европейското законодателство не може да има разделение и дискриминация между различните видове собствености“, коментира Петкова.

По думите й държавната собственост е точно толкова равнопоставена, колкото и частната, така че няма нищо притеснително и изненадващо в намеренията на държавата.

„Нека да видим, когато се появи още един участник на пазара, как това ще се отрази на всички останали. Обикновено се отразява благотворно, защото когато има по-голяма конкуренция, от това печелят само потребителите“, заяви Теменужка Петкова.

По отношение на това как по-ниските цени на природния газ ще се отразят върху крайния потребител, енергийният министър обясни, че хората трябва да са спокойни, че всичко, което е надплатено, ще бъде компенсирано със следващите сметки, които „Топлофикация“ и газоразпределителните дружества ще издадат.

„Процесът, който тече в момента, е свързан с изчисляването на цените осем месеца назад – от август 2019 г. до 31 март 2020 г. Тоест всички сметки, които българските граждани са платили на „Топлофикация“ за този период, ще претърпят своята корекция, включително и за последната сметка за месец март“, поясни министър Петкова.  

Петкова коментира и бурята в Габровница, след която жителите останаха без ток:

"Това, което се установи, е паднала върба извън сервитута на компанията ЧЕЗ, но е причинила неприятната повреда, колегите са се намесили и е отстранена. Условията за компенсациите са в рамките на общите условия на компанията ЧЕЗ. Когато са на лице подобни инциденти, всяко лице, засегнато, трябва да подаде жалба, а в рамките 24 часа трябва да е изпратен екип и да се установи обстоятелствата или липсата им, както и за плащане или неплащане за вреда“, обясни тя.

След края на извънредното положение спира и гратисният период за плащане на сметки за тока и става отново 10 дни:

„След 13 май се връщаме в обратния ритъм на работа, срокът е 10 дни за удължения срок за плащане на електроенергия. ЧЕЗ са възприели опция за удължаване на срок от 10 на 20 дни до септември, това е лично тяхно решение“, каза още Петкова.