Масово тестване на ранен етап, преди голяма част от населението да се е срещнала с коронавируса, е абсолютно излишно, защото дава фалшиви резултати. Ако нивата на заразяването в обществото стигнат 5-6-7% тогава достоверността на бързите тестове ще е по-висока.

Това заяви анестезиологът и бивш здравен министър д-р Петър Москов.

За „Лице в лице“ той подчерта, че ако 2% от българското население се е срещнало с инфекцията, то при 80% точност и 98% специфичност на бързите тестове резултатите ще покажат 52,3% достоверност.

По думите му ранното вземане на ограничителните мерките у нас и стратегията за това по какъв начин да се диагностицира и ограничава заболяването са правилни решения на държавата.

„Правителството обаче не обяви по грамотен и аргументиран начин защо въвежда мерките. Доброто управление е да обясниш и да поставиш ясни цели и в преследването им да направиш всички хора съпричастни. Трябва час по-скоро да се представят ясни маркери, от които да последва промяна в мерките“, обясни бившият министър.

Според него едно от малкото неща, в които европейците намират съгласие е опазването на човешкото здраве.

„Убеден съм, че огромното мнозинство от българите споделя това. Оттам нататък, ако всички сме обединени от това, трябва да разберем къде се разделяме“, коментира д-р Москов.

Той определи две посоки, за които трябва да се води дебат – има ли заплаха и колко тежка е тя и какви мерки трябва да се предприемат. Анестезиологът беше категоричен, че заплаха има и нейното съществуване не подлежи на субективно усещане. Според него трябва да се вярва на изведените факти и като пример даде повишените нива на смъртност при заразени с COVID-19 извън България.

„Вирусът няма собствен живот. Той копира нашето социално поведение. В Скандинавските страни хората си ходят на гости с 1 седмица предупреждение, а и са много по-рядко населени. Начинът им на живот определя някаква базова социалната дистанция. Ние, ако не отидем да питаме съседа как е, не сме същите“, коментира той.

Вижте цялото участие на д-р Петър Москов във видеото.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 7 645 234 283 3 663
Света 13 448 500 217 917 580 349 7 841 591
Заразени* Нови Починали
България 7 645 234 283
Света 13 448 500 217 917 580 349
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer