Още 17 заразени с COVID-19 в дома за възрастни хора в община Кула, Видинско. Това съобщи кореспондентът на bTV в региона, като цитира РЗИ - Видин.

Четири са контактни лица на санитарка с положителна проба от социалното заведение.

Изследването за COVID-19 на персонала и ползвателите на социалната услуга се наложи след установена положителна проба на пациентка на 92 години, която е изписана от видинската болница в края на април.

Потвърдените случаи на коронавирус в област Видин са 154, като 40 от тях са медицински служители.

"Единствено във Видин има такава висока концентрация (на болни), на другите места за момента няма, даже днес получихме добра новина, че в цялата област Ловеч вече няма. Включително както на хора, които са настанени в социалните услуги, така и на персонал. Ще разговаряме с щаба допълнително какви мерки могат да бъдат предприети. Там, където има здрави хора, те могат да бъдат изведени, могат да бъдат настанени там, където има в хотел в съответната област, като ние ще покрием това разходите  за социални услуги, евентуално да командироваме служители там, където има недостиг ", каза социалният министър Деница Сачева. 

В Кула има недостиг на хора, които да се грижат за болните. Ще се търси възможност да се командироват хора там от други социални услуги, които да помагат. 

Осем пациенти, положителни за COVID-19, са починали. Единадесет лица са излекувани, в това число лекар и медицинска сестра.

В Гара Орешец общо заразените в дома за възрастни хора са 24-ма. Днес бе съобщено за двама починали, с което стават 4-ма.