Актуализацията на бюджета на НЗОК мина на първо четене. ДПС го подкрепи, но Хасан Адемов сравни бъдещия 9-членен състав на Надзорния съвет на Касата с 9-местна джипка.

„Сравнението е справедливо от гледна точка на това, че предходното правителство остана в историята с джипката. Това беше основният инструмент парите да стигат до определени групи хора и се раздаваха от прозореца на премиерската джипка. Всяка сума, каквото и да е тя, която не е гласувана конкретно от НС, а се разпределя с допълнителни постановления на МС, е моделът джипка“, каза в предаването „Лице в лице“ депутатът от ДПС Петър Чобанов.

По думите му Министерският съвет не трябва да бъде оставен да си създава нова джипка и да се питаме кой я управлява.

„Затова парламентът разпределя парите, знаем точно къде отиват, вкарват се в бюджетите на съответните министерства и оттам нататък въпросът с джипката изчезва“, категоричен бе Чобанов.

ДПС няма да подкрепи това, което служебното правителство предлага, а именно пенсионерите да получат около 50 лв. допълнително до края на тази година.

„Ние предлагаме, тъй като идват по-трудни месеци, да получат повече – по 120 лв. допълнително“, каза Чобанов.

Той обясни, че ДПС ще направи своето предложение между първо и второ четене, а ако то не бъде прието, ще решат кое предложение да подкрепят, така че пенсионерите да не бъдат ощетени.