"Това, че България започва преговори за членство в ОИСР, ще ни даде шанса да имаме по-голяма амбиция да правим реформи“. Това каза бившият вицепремиер Атанас Пеканов.

Организацията е известна още като Клуба на развитите страни и виждам начин да накараме институциите да работят по-добре, смята още той.

Според него огромна част от предизвикателствата на икономиките се решават на глобално ниво.

„Например две инициативи на ОИСР от последните години са как да се направи така, че големите международни корпорации да плащат данъци там, където извършват дейност, защото те често плащат по-малко данъци от кварталния магазин. Другата е как да се направи така, че да се ограничат данъчните оазиси или офшорки, в които реално данъкоплатците губят пари, които иначе биха дошли в бюджета. Това са въпроси, които може да се решат само на международно ниво. Ще се радвам, ако ние участваме по-активно във всички тези въпроси“, коментира още Пеканов.

А за да ни приемат има и условия, на които страната ни трябва да отговаря:

"Има пътна карта, в която смятам, че успяхме да придвижим някои от важните инициативи. Те са разположени по сектори – различни реформи и законодателни промени, които трябва да се направят – в областта на икономиката, образование, здравеопазване, околна среда."

Пеканов коментира и политическата си кариера.  Той заяви и че няма намерение да прави партия и се е върнал към академичния си професионален път. 

„Отговорността ми беше към Румен Радев и да преведем страната през нелеката 2021 г. и нямам идеи да правя партия“, каза Пеканов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!