Върховенството на закона, бъдещето на топлоелектрическите централи и приемането на еврото – тези теми коментираха в предаването „Лице в лице“ Кристиан Вигенин от „БСП за България“ и Станислав Анастасов от ДПС.

Снимка: Редакторски екип

Замърсяването

„Има много нови технологии за въглищните централи. Тук става дума за работни места. С падането на цената на електрическата енергия надолу, без емиисите, които държавата плаща, тези централи ще бъдат на загуба. Моментът беше преди три години, за да може и хората да се преквалифицират“, обясни Станислав Анастасов.

„Има какво да се прави с върховенството на закона, но не това е основна тема. Хората, поставени да избират между хляба и чистия въздух – това е абсурден избор“, добави той.

Снимка: Редакторски екип

Според него е възможно да се предоговори отлагане на затварянето на централите.

„Успехът на предоговарянето ще е по-висок, ако имаме действащ парламент и редовно правителство. Трябва да запазим топлоелектрическите централи, но и да се въведат нови технологии“, коментира от своя страна Кристиан Вигенин.

Проверките на регулаторите

„Още по време на първото правителство на ГЕРБ БСП повдигаше въпроса за качеството на магистралите. Не трябва да се замазва проблемът, който всички виждаме. Че няма контрол, също е видимо. Европейската прокуратура обяви данни, че България е втора по брой проекти, които се разследват. Това са милиарди средства“, посочи Вигенин по отношение на установените нередности по магистралите от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Снимка: Редакторски екип

„Всеки вижда проблемите по пътищата, но те не са само от липсващ асфалт. Самият аз си поддържам колата и знам какво ми излиза по джоба. За върховенството на закона е хубаво да се говори от хора, които спазват Конституцията“, посочи Анастасов.

Еврозоната

„Чудо е, че не влязохме в еврозоната. Асен Василев с политиката си положи доста усилия, за да не сме вътре. Не сме вътре само заради инфлацията, на всичко друго отговаряме. Казваме – „Брюксел“ иска“, но той иска определени неща в Кодекса за застраховане, а не точно тези“, каза представителят на ДПС.

Според Кристиан Вигенин моментът не е удачен за приемане на еврото като официална валута в България.

„Дискусията ще продължи в обществото. Би било прибързано това да се случи в следващите няколко години“, подчерта той.