„Крайно време е да бъде ясно заявено, че това е коалиция, тя стъпва на тези ясни принципи и на тяхна база тези хора ще носят политическата отговорност“. Това каза политологът Христо Панчугов за управлението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

По думите на социолога Геновева Петрова правителството има реални шансове да работи поне до евроизборите догодина.

„Не защото между ГЕРБ и ПП-ДБ се е родило високо доверие, а по простата причина, че именно тези ангажименти, с които обясниха събирането си в коалиция, със сигурност изискват повече от няколко месеца работа. Ако не устоят и не работят докато постигнат някои от тези приоритети, това би било много лош знак към избирателите“, допълни Петрова. 

По думите на Христо Панчугов фактът, че месец по-късно ГЕРБ и ПП-ДБ призовават за лидерски срещи, за да може „от това да излезе обща цел е сравнително притеснително“. 

„Българските граждани усещат необходимостта от това да има правителство. Проблемът е в началното доверие, началното приемане на това, че едни хора са се събрали въпреки противоречията си. Това трябва да бъде подкрепяно постоянно с история на успехи, на вдъхновения. Самите участници в процеса продължават да се занимават с това колко може да се счупи, крайно време да се занимават с това какво могат да постигнат“, допълни той.

Според Панчугов президентът откровено прокарва руски тези и срещу това липсва противопоставяне от страна на правителството.