Битовите потребители, които използват газ, ако не бъдат компенсирани тази зима, ще бъдат изправени пред баснословни сметки, защото цената на природния газ ще бъде над 10 пъти по-висока. Това каза в „Лице в лице“ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

„Руският газ превзе България и Европа по една причина – той е по-евтин. Няма политически причини, поради които България да купува руски газ“.

Той не отрече, че е хубаво да имаме възможност да доставяме от терминалите с танкери, но когато това става евтино и гарантирано.

„България беше използвана като опитно зайче и в случая с газа, и в този с руските дипломати, за да видят как ще реагира Русия. А тя реагира както се знаеше – няма газ за България и Полша, всички други си направиха изводите и си плащат по схемата, която по неизвестни причини е неприемлива за България“, каза Овчаров.

„Ако се бяхме съгласили на условията на „Газпром“, цената на газа през месец май щеше да бъде около 110-120 лв. за мегаватчас. Със скъпите доставки на руски газ през гръцките фирми реалната цена беше 170 лв. за мегаватчас. За да не шокират българските потребители, я задържаха на 140 лв. за мегаватчас. Тоест само за месец май „Булгаргаз“ загуби 60 млн. лв. По същия начин цената бе задържана по-ниска през юни и юли. Тази за август ще бъде над 300 лв. за мегаватчас“, обясни бившият енергиен министър.

Какво още коментира Румен Овчаров - гледайте във видеото.